Logga in / Registrera Mitt konto

Logga ut

Grön garderob: En guide till hållbart mode

Trender04/05/2017

Många gör hållbara och medvetna val i vardagen. Att köpa ekologisk mjölk och sopsortera är inte ovanligt. Men hur kan du göra hållbara val även när du förnyar eller rensar ur din garderob? Följ vår guide till en mer hållbar stil.  

Att handla kläder blir allt vanligare och på 30 år har textilkonsumtionen i Sverige fördubblats. Som tur är ökar även möjligheten att göra hållbara val när du shoppar. Här är några tips att tänka på när du förnyar eller rensar ur din garderob.  

  • Välj stil framför trend. Trender kommer och går, och det kan självklart vara roligt att köpa några trendplagg inför varje säsong. Men tänk på att inte fylla hela garderoben med trender, utan välj istället kläder i din stil och som du vet att du kommer vilja ha länge. 
  • Återvinn textilier. Kläder du inte längre använder, men som är hela och rena lämnar du till en second hand-butik eller säljer vidare. Är kläderna trasiga kan du antingen laga dem eller återvinna dem. H&M och Hemtex är exempel på två butiker som tar emot gamla textilier – oavsett ursprung – för återvinning.
  • Håll koll på materialen. Vad innehåller dina kläder för material? Det allra vanligaste materialet är bomull. Köp helst plagg i ekologisk bomull om det går. Detsamma gäller ull. Undvik materialblandningar och syntetmaterial, till exempel akryl, eftersom det framställs av plast.
  • Tvätta rätt. För att minimera din vattenförbrukning och få plaggen att hålla längre gäller det att tvätta rätt. Undvik sköljmedel eftersom det innehåller kemikalier. De flesta plagg inte bara kan utan ska tvättas i 30 grader, vilket även är ett plus när det gäller hållbarhet. Undvik att tvätta jeans och kläder i känsliga material, ofta räcker det med att vädra dem – eller lägga dem i frysen.
  • Miljömärkta plagg. I dag finns det flera märkningar som visar om ett plagg är framställt på ett hållbart sätt. Kika till exempel efter Bra miljöval eller GOTS, Global organic textile standard. Båda märkningar tar hänsyn till att hela produktionskedjan är hållbar.
  • Lappa, laga, ändra. Har fodret på jackan gått sönder? Är tröjan trasig eller klänningen i fel längd? Hos skräddaren är det både lätt och prisvärt att förlänga dina plaggs livstid. 

Andra nyheter

Top